Hívunk, várunk , lakjál nálunk!

„...ahová először kukucskál be a Nap az ablakon, ahol madárcsicsergés ébreszt forró, nyári reggelen, s ahol andalító csendben, a város zajától távol élvezheti a pihenést…”

2017. június 9., péntek

levendulafonás

Levendula az illatos hasznosunk mindenhol, konyhában, fürdőben.... gyógyszerként,  fűszerként is használjuk, kozmetikumokban pedig mindennapos!
Nagyanyáinknak is kedvelt növénye volt, molyűző hatása miatt vászonzacskóba rakták, szekrényekben illatosította a tiszta ruhát. Újra nagy becsben tartjuk, hiszen, egyre több hasznos oldalát mutatja....nem csoda, hogy vendégházunk kedvence, bár a töveink még csak most bontakoznak teljes pompájukban.

Tegnap levendula buzogányt fontunk, melyet itt most be is mutatok:


A fonatot 3-5-7-tel osztható számú szálból fonjuk (27-35-42...attól függően milyen vastagot szeretnénk, ill. mennyi a termésünk)
Szükségünk van szalagra, ollóra, cérnára.


...miután elosztottam az aratás után a csokromat, fejénél szépen összerendezem a szálakat és a virágok alatt cérnával szorosan összezsinegelem....még a virágokra is tekerek, hogy szépen együtt maradjanak. 


Díszszalagomat olyan hosszúra vágom, hogy egy szálból végigfonhassam  a fonatot. 
a nyakán a virágok alatt a szalagot is megkötöm majd 9-7- nyalábra osztva, visszahajtom a szálakat. (frissen szedett növények a jók, hiszen, ilyenkor hajlik szépen, s nem törik a szár)


A fonás kezdetén bal kezemben tartom a buzogányt, jobb kezemmel bújtatom a szalagot, a nyalábok közt alul-felül bújtatva körbe-körbe....
igyekezzünk minél szorosabbra fűzni, hiszen idővel száradni fog  és fellazulhat a szövésünk.


Addig folytatjuk a fonást-szövést, míg a szalag tart, vagy megköthetjük a fej alatt, vagy végig, a száron is, majd elkészítjük a díszmasnit.
ne felejtsük el a végén a szárakat egyformára levágni...






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése