Hívunk, várunk , lakjál nálunk!

„...ahová először kukucskál be a Nap az ablakon, ahol madárcsicsergés ébreszt forró, nyári reggelen, s ahol andalító csendben, a város zajától távol élvezheti a pihenést…”

2018. május 3., csütörtök

virágszőnyeg


Mindenki által ismert sárga virágú kutyatej, kákics, kikirics, gyermekláncfű avagy pongyolapitypang régóta használatos a népi, illetve a természetgyógyászat területén. Mi is minden évben szedjük gyűjtjük főleg a virágát, melyből szirupot készítünk, zsenge levelét pedig salátákba tesszük. Bár a gyógyászatban a pitypang összes részét alkalmazzák, a zöldjében pl. szeszkviterpén keserű -anyagok, flavonoidok, aminosavak, ásványi anyagok és nyomelemek - például cink és réz - vannak, mert pitypang epehajtó, vízhajtó, veseserkentő és enyhén hashajtó hatású, írja a tudomány:)


A szirup Mária Treben receptes könyvéből:
2 marék pitypang
1 kg kristálycukor
1 db citrom leve
1 l víz

Nem kell megmosni a virágokat, (természetesen forgalomtól elzárt helyekről gyűjtve) de szedjük le a sárga szirmokat a zöld részről, így szebb, világosabb lesz majd a színe.
1 liter hideg vízben főzzük fel a szirmokat, amikor bugyogni kezd kapcsoljuk ki a tűzhelyet és lefedve egy éjszakán át hagyjuk állni, ázni.
Másnap szűrjük le, nyomkodjuk ki a virágokat, majd adjuk hozzá a cukrot és a citromot.
Nagyon kis lángon melegítsük,vigyázva, hogy ne forrjon, kb. 1-1,5 óra.
Majd forrón üvegekbe tölthetjük, az üvegeket száraz dunsztba tegyük, nem romlik meg, bár hamar el is fogy....... E recept alapján készülhet bodzából, citromfűből, akácból, levendulából-rózsasziromból  is hasonló virágillatú pompás nedű!

Szirupnak, szörpnek mondanám mintsem méznek, de salátára, turmixokba, sőt kávéba teába is kellemes ízt ad, szeretem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése