Hívunk, várunk , lakjál nálunk!

„...ahová először kukucskál be a Nap az ablakon, ahol madárcsicsergés ébreszt forró, nyári reggelen, s ahol andalító csendben, a város zajától távol élvezheti a pihenést…”

2017. július 8., szombat

Kovászos uborka

Gyermekkorunk ízei, ételek melyek szinte egybenőttek, akár otthon vagy a nagymamák asztalán, de a menzákon is elválaszthatatlanok voltak, az első fejes saláta a tojásos nokedlivel, és természetesen a nyár íze a kovászos uborka a krumplis tésztával..
Szóval uborka van, fokhagyma van, kapor is akad a kertben bőven, szőlőlevél, só és víz, egy szelet kenyér, ennyi hozzávalóval egy 3 l -es üveg társaságában kezdhetünk a savanyításhoz.


Az uborkát megmosva, levágjuk két végét, ha keserű vágjunk még belőle, vagy dobjuk ki, ha reménytelen a harc. Az üveg aljára tegyük a szőlő leveleket, kicsi kaprot, aztán  a bevágott uborkákat is a fokhagymával egy újabb kapor adaggal. Vizet forralunk, literenként egy evőkanálnyi sóval, ízlés szerint fűszerezve mustármaggal, borókával... ráöntjük az uborkára majd egy szelet kenyérrel koronázzuk meg az alkotást. Letakarjuk kistányérral és meleg napos helyre tesszük.


2-3- nap múlva a sötétzöld uborkák színe sárgássá válik, kóstolással is késszé nyilváníthatjuk, majd egy tiszta üvegbe átszedve a levét leszűrve rámerjük újra.  Hűtőben 1-2 hétig frissen és ropogósan.eláll.


Ha unod a krumplis tésztát és a krumplipaprikás sem dob fel már annyira, akkor készülhet a töltött kovászos uborka, ahol a kivájt uborkákat francia salátával töltöd meg és mellé friss bagettel ünnepelheted a nyári napok természetes ízeit.

Természetesen marad leve amivel ha szeretnél mit kezdeni, saját kutatásokat is végezhetsz, mert ezerféle jóság hírében áll, miszerint segíti az emésztést, a változókori problémák felett is diadalmaskodik, jó az agyműködésre, gyomorfekélyre, sőt ha minden igaz a másnaposság ellen is....a diétázok álma is lehet a nulla kalóriájával, ráadásul feltölt és tisztít, szóval energikussá és kívül belül egészségessé tesz:)

...ha nem iszod a'la nature, akkor összeturmixolva joghurttal krémlevest tudsz összeütni némi kaporral pirítóssal, jéghidegen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése